CFD (Contract for difference) – predstavlja ‘Ugovor za razliku u cijeni’, gdje je ‘razlika u cijeni’ ona između početne i završne točke vašeg trgovanja, tj. vaše pozicije (transakcije).  CFD-ovi su izvedeni proizvodi u kojima Fortrade priprema CFD ugovor na temelju trenutačnih tržišnih uvjeta što vam omogućuva trgovanje na kretanju cijena baznih financijskih instrumenata. Nudimo CFD na širokom spektru globalnih tržišta i naši CFD instrumenti uključuju dionice, fondove, valutne parove, robu i indekse dionica, kao što je UK 100, koji objedinjuje kretanje cijena svih dionica koje su navedene u UK 100.

Ugovor će imati i ‘kupovnu’ i ‘prodajnu’ cijenu tako da imate mogućnost ‘kupiti’, također poznato kao zauzimanje duge pozicije, ili “prodati”, poznato kao “zauzimanje kratke pozicije”. Važno je zapamtiti da trgujete CFD ugovorima, a ne samim financijskim instrumentima na baznom tržištu. S druge strane CFD proizvod je veoma fleksibilan i daje vam mogućnost koristiti naloge za zaustavljanje gubitka i ograničenja. Također, zahtijeva i visoku razinu upravljanja rizicima pomoću STOP naloga.

CFD koriste leverage (financijske poluge) i margine. To znači da morate položiti samo mali depozit kako bi ostvarili veću izloženost tržištu. To se zove “trgovanje na marginu”. Potrebno je samo aktivirati mali postotak pune vrijednosti trgovanja u cilju otvaranja pozicije.

Trgovanje na marginu  vam omogućuva povećati svoje prinose ali gubici će se također povećavati. Korištenje poluge nosi značajne rizike. Iako vaš investicijski kapital ima veću moć, ako se tržišta kreću u suprotnom smjeru od vašeg trgovanja stvorit ćete gubitak, a novac koji izgubite može premašiti iznos koji ste aktivirali da bi otvorili poziciju. Također, možete izgubiti i više od svog početnog depozita.

Trgovanje CFD-ima vam omogućuje prodati ( kratkom pozicijom) instrument ukoliko vjerujete da će mu vrijednost pasti, s ciljem da profitirate od predviđenog pada cijene. Ako se vaša prognoza ispostavi točnom, možete kupiti instrument po nižoj cijeni kako bi ostvarili profit. Ako je prognoza netočna i vrijednost raste, pretrpjet ćete gubitak.

Spread: Kada trgujete CFD-om morate platiti spread, što podrazumijeva razliku između kupovne i prodajne cijene. Ulazite u kupovnu poziciju koristeći navedenu kupovnu cijenu i izlazite na temelju prodajne cijene. Što je spread uži, manja je potreba za kretanjem cijena u vašu korist prije nego što počnete ostvarivati profit, ili ako se cijena kreće protiv vas, gubitak. Nudimo vam dosljedno konkurentne spreadove.

Troškovi držanja prekonoćnih pozicija: na kraju svakog dana trgovanja (u 17 h po njujorškom vremenu), sve pozicije otvorene na vašem računu mogu biti predmet naplate koja se naziva “troškovi držanja prekonoćnih pozicija”. Troškovi držanja prekonoćnih pozicija mogu biti pozitivni ili negativni ovisno od smjera vaše pozicije i važeće stope za držanj prekonoćnih pozicija.

Postavili smo cijenu za ugovor temeljem baznog tržišta, a koji možete kupiti ili prodati.

Na svakom tržištu dane su vam obje, “kupovna” i “prodajna” cijena, temeljene na tržišnoj cijeni. Možete trgovati na tržištu zauzimanjem duge pozicije (poznate kao “kupovna pozicija”), ili možete trgovati zauzimanjem kratke pozicije (poznate kao “prodajna pozicija”).

Kada jednom otvorite poziciju, dobit ćete poruku s potvrdom da je ista prihvaćena. Pozicije povremeno budu odbijene, ali velika većina prolazi kroz proceduru bez ikakvih problema. Provjerite pažljivo detalje na svojoj potvrdnoj poruci da se uvjerite da li je pozicija onakva kakvu ste i namjeravali otvoriti.

Vaša otvorena pozicija će se pojaviti u “otvorenim pozicijama” na našoj trgovačkoj platformi. Cijelo vrijeme dok vam je pozicija otvorena, moći ćete vidjeti svoj profit ili gubitak provjerom stupca profit/gubitak.

Kada odlučite, možete zatvoriti svoju poziciju i prebaciti profit na svoj saldo.

Najjednostavniji način da to učinite je da kliknete na dugme “Zatvori” u “Otvorenim pozicijama”. Kada kliknete na ‘Zatvori’, dobit ćete još jednu potvrdu kako biste znali da ste tu poziciju zatvorili.

Ugovori za razliku u cijeni (CFD) predstavljaju proizvode koji se oslanjaju na financijski leverage i nose visoku razinu rizika za Vaš kapital jer cijene mogu brzo postati nepovoljne za Vas.
Za razliku od nekih drugih oblika trgovanja, kada je u pitanju trgovanje CFD-ima, trgovci koji koriste FORTRADE platforme  imaju mogućnost hedžirati (zaštititi) svoje pozicije, što može biti od koristi kada je u pitanju ograničavanje potencijalnih gubitaka.

Na primjer, recimo da trenutačno imam otvorenu poziciju Dolar / Jen – “zauzeo sam dugu poziciju” kupujući dolar u očekivanju da će dolar ojačati u odnosu na japansku valutu. Međutim, u nedoumici sam- ne dovoljno da poželim zatvoriti poziciju, ali s dovoljno sumnje da budem pomalo nesiguran hoće li se moja nada za jačanje valute ostvariti.

U ostalim oblicima trgovanja, imao bih dva izbora; zatvoriti poziciju sada ili držati poziciju otvorenom i nositi se s neizvjesnošću. Međutim, s CFD-om mogu istodobno otvoriti još jednu Dolar/Jen poziciju u kojoj zauzimam kratku poziciju za dolar – idem u suprotnom smjeru od prve pozicije, koja je još uvijek otvorena. Trgovci trebaju imati u vidu da se CFD može hedžirati samo pomoću FORTRADE platforme.

Ako se valutni par počne kretati u suprotnom smjeru od moje prve pozicije – dolar pada u odnosu na jen – i dalje ću moći spasiti nešto od aktiviranih sredstava, jer će moj hedž tada počet raditi za mene.

Ako ste već investirali u postojeći portfelj fizičkih dionica kod drugog brokera i mislite da mogu izgubiti nešto od svoje vrijednosti u kratkom roku, možete zaštititi svoje fizičke dionice koristeći CFD. Zauzimanjem kratke pozicije u prodaji istih dionica kao i CFD, možete pokušati ostvariti profit od kratkoročnog pada kako bi nadoknadili gubitak od svog postojećeg portfelja fizičkih dionica.

Na primjer, recimo da u svom portfelju imate £ 5000 vrijedne fizičke dionice ABC Corp; možete zauzeti kratku poziciju ekvivalentne vrijednost ABC Corp sa CFD-ima. Zatim, ako cijena dionica ABC Corp padne na temeljnom tržištu, gubitak u vrijednosti fizičkih dionica vašeg portfelja potencijalno se može nadoknaditi profitom dobijenim short selling  CFD-a za istu ABC Corp dionicu. Tada biste mogli zatvoriti svoje trgovanje CFD-om kako bi osigurali svoj profit kada se završi kratkoročno padanje cijene i vrijednost vaših fizičkih dionica počne opet rasti.

Korištenje CFD-a kako bi se zaštitio porfelj fizičkih dionica je popularna strategija za mnoge investitore, posebno na nestabilnim tržištima.

Dakle, kako zapravo neko trguje CFD-om? Hajde da pogledamo primjer jednog trgovanja CFD-om koristeći, vrlo popularan za trgovanje,  GER 30 indeks kao primjer;

U sljedećem teorijskom primjeru, GER-om se trenutno trguje na razini od  9610.5 / 9611.5. To mi pruža mogućnost prodaje njemačkog indeksa na razini 9610.5 ili kupovine na 9611.5. Odlučio sam kupiti 5 indexa GER-a na toj 9611.5 razini, i moj nominalni rizik u ovom slučaju će biti razrađen na sljedeći način;

(Cijena po kojoj kupujem x količina koju kupujem)

Dakle, u ovom slučaju nominalni rizik bi bio;

9611.5 x 5 = 48,057.50 EUR

48,057.50EUR je maksimalni iznos novca koji bih izgubio ako bi GER pao s trenutačne 9611.5 razine na nulu.

Kao oblik trgovine koja uključuje leverage, umjesto spuštanja cijene trgovine u cijelosti (na 9611.5 x 5 što bi koštalo 48,057.50EUR, isto kao i moj nominalni rizik) moram aktivirati sredstva samo u malom postotku ukupne vrijednosti kako bi otvorio poziciju. To izvodimo kao postotak od nominalnog rizika – ako je potrebna margina 2%, onda je 48,057.50×2/100 = 961,05. Stoga, dobijemo iznos od 961,15 EUR koji je potreban za otvaranje pozicije.

Ukoliko sam, međutim, riješio prodati 5EUR GER-a umjesto kupiti, cijena moje trgovine iznosila bi:

9610.5 x 5 = 48,052.50 EUR

Iznos koji bih morao uložiti u svoju trgovinu bio bi 2% toga, što znači 961,05 EUR

Trgovcima se savjetuje da ne zaborave da povećanje leveragea povećava i rizik.

Vraćajući se na scenario gdje sam kupio  5 indexa umjesto da prodam, ako GER naknadno krene do razine 9613.5 / 9614.5 i ja odlučim da će to biti dobar trenutak za mene da izađem iz pozicije, razradio bih profit na mojoj trgovini na sljedeći način:

Količina koji sam kupio x ostvarena razlika u cijeni.

U ovom slučaju moj profit bi stoga bio 5 x 2, što znači da bi ostvario profit od 10 EUR na poziciju.

Alternativno, da sam prodao 5 indexa GER-a na razini 9610.5 i onda zaključio trgovinu na toj razini 9613.5/9614.5, moj gubitak bi bio 5 x 4, s obzirom da bi cijena kod zatvaranja pozicije bila četiri EUR viša nego kada sam je otvorio. U tom slučaju, moj gubitak na poziciji će biti 20 EUR.

Da je međutim GER pao s 9610.5/9611.5 na 9608.5/9609.5 – I da sam kupio 5 indexa GER-a na izvornoj razini, moj gubitak bi se računao na isti način;

Iznos koji sam kupio x ostvarena razlika u cijeni.

Moj gubitak u ovom slučaju bi bio 5 x 3, što znači da bi ostvario gubitak od 15 EUR. S druge strane, da sam prodao  5 indexa GER-a na prvotnoj razini onda bi moj profit bio 5 x 1, tj. profit od 5EUR.