Kao što smo već spomenuli, FX tržište je daleko najveće tržište na svijetu. Sa preko 2 bilijuna dolara kojima se dnevno trguje, ono omogućuje nekoliko specifičnih prednosti za klijente.

Prva prednost je radno vrijeme. Fx tržište se nikad ne zatvara. Zbog velikog opsega uvijek je likvidni, tako da svaki klijent zna da može plasirati nalog kada god to želi.

Fx tržište je uvijek otvoreno. U ponedeljak ujutro trgovanje počinje u Sidney-u u Australiji i kako dan odmiče priključuju se i druga tržišta: Hong Kong , Singapore i Tokyo u Aziji, preko Srednjeg istoka i Europe konačno i obje Amerike. Najlikvidniji sat trgovanja u prijepodnevnim satima u Evropi je kada se SAD priključe, a Europa i Srednji istok još trguju. A kada SAD prestaje sa trgovinom, Australija i Azija ponovo počinju i proces ide 24h dnevno, sve dok se tržište ne zatvori u 17h po njujorškom vremenu u petak poslije podne.

Globalno FX tržište omogućuje klijentima da trguju bilo kada i da nikad ne budu onemogućeni da to čine, pa ni u slučaju nekih svjetskih ili ekonomskih događaja. Upravo ovo čini FX tržište jedinstvenim.

CENTAR FOREX TRGOVANJA DRŽAVA VRIJEME OTVARANJA VRIJEME ZATVARANJA
Sidney Australija 23:00 07:00
Tokyo Japan 01:00 09:00
Frankfurt Njemačka 08:00 16:00
London Velika Britanija 09:00 17:00
New York Sjedinjene države 14:30 22:30

Smatra se da je FX tržište vanburzansko (OTC) ili “međubankarsko” tržište, pošto se transakcije obavljaju direktno između dvije strane, telefonom ili preko elektronske mreže. Trgovanje nije centralizirano, kao što su burza i tržište futures-a.

Likvidnost ovog tržišta razvija povjerenje i sigurnost klijenata da će se FX tržište uvijek ponašati isto, danju, noću, bilo gdje u svijetu, za razliku od drugih financijskih tržišta, koja se nekada zatvaraju za trgovanja ili proširuju spred zbog nelikvidnog dijela dana, ukoliko nema puno igrača na tržištu.

Kroz Fortrade platformu, traderi su u mogućnosti vidjeti online, u realnom vremenu, izvršne valutne stope po vidljivim cijenama. Stope se generiraju od strane Fortrade providera za likvidnost, kao što su glavne internacionalne banke i lideri u razmjeni valuta. Stope koje se vide na Fortrade platformi su Fortrade stope i kao takve utječu na svjetski tok FX ponude i potražnje.

Na drugim financijskim tržištima, poznato je da veliki igrači pokrenu određene dionice ili dobra u cilju profita. Zbog ogromnog opsega FX tržišta skoro je nemoguće čak i za najveće grupe da se umješaju i poremete zakone tržišta.

Ako trgujete sa Fortrade-om uopće nemate troškove. Nema troškova trgovanja, nema provizije, nema prikrivenih troškova, nema troškova brokera – u stvari nema troškova uopće.

Fortrade stvara svoju zaradu kroz razliku između kupovne i prodajne cijene. Ako usporedimo FX tržište sa drugim financijskim tržištima, iskusan klijent odmah može uvidjeti razliku. Na tržištima kapitala, na primjer, klijent plaća od 7 do 30 dolara po nalogu, preko online brokera sa popustom. Kada se koristi puna usluga brokera, ovo često može biti i 50 dolara po nalogu.

Kada poredimo tržište futures-a, provizija, naknada za promjenu i clearing, čine dio paketa.Za svakog klijenta trošak je ozbiljno pitanje. Ako se poredi sa svjetski najvećim financijskim tržištima u smislu troškova, FX tržište je daleko ispred svih.

Još jedan trošak trgovanja je spred između kupovne i prodajne cijene. Fortrade nudi najmanje spredove, 3-4 pips-a na glavne valutne parove. To čini trošak od 0.025%, što je jedna četvrtina na tisućiti, ili jedna dvadestepetina jednog procenta.

Na tržištima kapitala, na primjer, standardni spred je najčešće 0.125%. To je pet puta veći spred nego na FX tržištu, ne uključujući već pomenute dodatne troškove transakcije.

Ako pogledamo tržište futures-a, situacija nije puno bolja. Kada poredimo instrumente kojima se trguje, na primjer EUR/USD, nalazimo da je spred kod Fortrade-a 40% manji nego onaj na tržištu futures-a. Još jednom, i ovo je bez dodatnih naknada, koje imate kada trgujete futures-ima.

Kako bi započeo trgovinu sa Fortrade-om, klijent može otvoriti račun za trgovanje i na samo 100 USD. To jedva da može pokriti proviziju za otvaranje računa na drugim financijskim tržištima. Visok stupanj leverage-a, koji je moguć na FX tržištu, može raditi za Vas, ali isto tako i protiv Vas. Leverage može dovesti do velikog gubitka, ali i do velikog dobitka.

Kada trgujete sa Fortrade-om, možete trgovati malim iznosima od 5.000 jedinica bazne valute, a zatim sakupiti veću količinu. Poređenja radi, sličan instrument na tržištu futures-a iznosi 125.000 jedinica. Fortrade Vam omogućuje puno lakši pristup trgovanju.

Fortrade nudi klijentu mogućnost da trguje iznosom i do 200 puta većim od trenutne vrijednosti njegovog kapitala, odnosno 200:1. Normalna ponuda na tržištu kapitala je 2:1 (FX daje čak 100 puta). Margine na tržištima futures-ima variraju od jednog instrumenta do drugog, ali ne padaju niže od 10:1 (FX daje 20 puta toliko).

Valutni parovi generalno fluktuiraju puno manje nego dionice ili futures-i, tako da je leverage vrlo bitan za uspješno deponovanje sredstava na FX tržištu. Klijent treba koristiti dostupne alate na Fortrade platformi, kao što su nalog “zaustavi gubitak” ili “stop” nalog. Kombinacija ovih naloga i pravilno upravljanje kapitalom je također važno za uspješno trgovanje.

Visok stupanj leverage-a je moguć u trgovanju na FX tržištu i on može raditi za Vas, ali isto tako i protiv Vas. Leverage može dovesti do velikog gubitka, ali i do velikog dobitka.

Na svjetskim financijskim tržištima, ima puno ograničenja u odnosu na skraćivanje nekih instrumenata.

Pri svakom ulasku Vašeg naloga na FX tržište ostvarili ste dugu poziciju (kupili ste jednu valutu), i kratku poziciju (prodali ste drugu). Na taj način su mogućnosti da idete “dugo” ili “kratko” iste, a mogućnosti da profitirate beskrajne.

Cijeli brokerski paket jednostavnim otvaranjem računa. Direktan pristup svim pogodnostima naše platforme bez obzira na opseg trgovine i aktivnost klijenta:

 • Demo račun: Vježbajte na našem demo računu, koristeći sve pogodnosti koje su dostupne na našoj potpuno opremljenoj platformi.
 • Potpuno vidljive cijene svake sekunde, izvršne stope tečaja, 24 sata dnevno.
 • Širok spektar valutnih parova koje možete izabrati.
 • Nema pristojbi. Fortrade zarađuje kroz razliku između kupovnih i prodajnih cijena.
 • Leverage trgovanje: Klijenti mogu ostvarti leverage do 200:1, a na taj način i veću mogućnost da ostvare profit.
 • Visok stupanj leverage-a može raditi protiv Vas, ali i za Vas. Leverage može dovesti do velikog gubitka, a isto tako i do velikog dobitka
 • Nalozi: Trgujete profesionalno, samo “jednim klikom tastera” za izvršenje, ili se opredijelite za “dvostruki klik”. Postavite nalog “stop” “limit”, “JOD” i mnoge druge. U vrijeme ekstremne nestabilnosti može biti teško ili čak nemoguće izvršiti naloge.
 • Grafikoni: Stručni grafikoni, jednostavni za korištenje, trenutno ažurirani. Sačuvajte višestruke grafikone na posebnim radnim listovima.
 • Tehnička analiza: Korištenje različitih tehničkih pokazatelja koji će Vam pomoći da donesete odluku. Širok spektar pokazatelja Vam stoji na raspolaganju.
 • Ažuriran Ekonomski kalendar i analiza: Pratite ekonomske najave, saznajte što one znače, koristite FX dnevne komentare i analizirajte ih unaprijed.
 • Usluga – Naše ljubazno osoblje je uvek spremno da Vam izađe u susret i odgovori na svako Vaše pitanje ili zahtjev od ponedeljka do petka u redovno radno vrijeme. Mi smo tu zbog Vas!